Behoefte aan hybride werken stijgt

Gepubliceerd door Thieu Boks op

Lachende man die hybride mag werken staande foto
Lachende man die hybride mag werken



Behoefte aan hybride werken stijgt

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voert elk jaar een onderzoek uit hoe de arbeidssituatie van werkende Nederlands eruitziet. De afgelopen jaren is er één trend echt in opkomst geweest, het hybride werken. Waar een kleine 37% nog deels thuis werkte in 2019 is dit in 2020 gestegen naar ruim 47%. Geen vreemde ontwikkeling in de coronaperiode, maar ook nu na afloop blijft hybride werken een wens van personeel.

Wens tot hybride werken stijgt

Nu in 2023 werkt nog ongeveer 45% van de beroepsbevolking hybride. Dit is dus nog altijd aanzienlijk meer dan voor de coronacrisis. Dit komt voornamelijk voort uit de wensen van werknemers. Het onderzoek van het ministerie SZW laat zien dat de wens tot hybride werken alleen maar stijgt. Vond in 2021 nog 55% van de werknemers het belangrijk om hybride te kunnen werken, in 2022 liep dat al op naar 61%.

Werkgevers konden zich tot nu toe nog onderscheiden door hybride werken aan te bieden. Momenteel zien we steeds meer dat dit ook geëist wordt door personeel. Nu de huidige arbeidsmarkt vooral in het voordeel is van werknemers kunnen ze veel selectiever zijn in het aannemen van een baan. Werf jij voor een vacature waarbij hybride werken geen optie is, dan krijg je waarschijnlijk minder sollicitanten dan wanneer het wel aangeboden wordt.

Wat zijn dan de voordelen van hybride werken

Waarom mensen dan zo graag hybride willen werken? Deze werkstijl combineert het beste van twee werelden door zowel op kantoor als op afstand te werken. Thuiswerken kan leiden tot meer productiviteit, toch houden mensen ook voorkeur voor het (af en toe) zien van hun collega’s. Beide kun je behalen met hybride werken. Ook zijn er verscheidene andere redenen:

Blonde vrouwelijke werkgever in gesprek met werknemer over mogelijkheid hybride werken

  1. Flexibiliteit. Eén van de belangrijkste redenen voor werknemers om hybride te werken is het meer controle hebben over hun werkschema.
  2. Verminderde reistijd. Het dagelijkse woon-werkverkeer kan een grote bron van stress zijn voor veel mensen. Door hybride te werken en af en toe vanuit huis te werken, kunnen werknemers de pendeltijd verminderen of zelfs volledig elimineren. Dit bespaart niet alleen tijd, maar vermindert ook de stress die gepaard gaat met verkeer, drukke treinen en vertragingen.
  3. Betere focus en productiviteit. Hoewel kantooromgevingen hun voordelen hebben, kunnen ze ook afleidingen met zich meebrengen. Hybride werken stelt werknemers in staat om een werkomgeving te creëren die het beste bij hen past. Sommige mensen gedijen beter in een rustige thuisomgeving, terwijl anderen juist de sociale interactie en de stimulerende sfeer van een kantoor nodig hebben. Door te kunnen kiezen waar ze werken, kunnen werknemers hun focus optimaliseren en productiever zijn.
  4. Milieubewustzijn. Milieu gaat steeds een grotere rol spelen in beweegredenen van mensen. Zo ook voor het werkleven. Hybride werken heeft een positieve impact op het milieu. Minder woon-werkverkeer betekent minder auto’s op de weg, wat leidt tot minder uitstoot van schadelijke gassen en een lagere ecologische voetafdruk. Door hybride te werken, dragen werknemers bij aan een duurzamere toekomst en verminderen ze hun impact op het milieu.
  5. Meer balans. Onder andere een gevolg van de flexibiliteit die hybride werken biedt. Werknemers zijn hierdoor in staat om werk makkelijker te combineren met persoonlijke verplichtingen en activiteit. Het gevolg: een verbeterde werk-privébalans.

Easyworx is jouw kennispartner

Op de hoogte blijven van wat er speelt op de arbeidsmarkt? Bij Easyworx updaten we regelmatig onze kennisbank. Wil je liever eens praten over wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan vooral vandaag nog contact op.