Bespaar veel moeite en besteed het uit aan experts

Loonkosten berekenen; zo doe je dat!

Voordat je als ondernemer besluit om je backoffice uit handen te geven wil je erachter komen wat de kosten hiervan zijn, loonkosten berekenen. Om deze loonkosten te berekenen wordt er vaak een omrekenfactor gebruikt. Maar hoe kom je tot deze omrekenfactor en waar bestaat deze uit? Dit willen we je graag uitleggen in ons artikel. Geen zin om dit artikel te lezen en wil je direct contact met een van onze experts? Neem dan contact met ons op en krijg een offerte met een omrekenfactor voor jou wensen en behoefte.

Werkgeversverplichting; loonkosten

Ben je al aan het ondernemen of wil je gaan ondernemen en krijg je personeel in dienst, krijg je te maken met personeelskosten. Wij hebben de belangrijkste kosten voor je op een rijtje gezet:

  • Direct loonkosten: Onder directe loonkosten valt het salaris, provisies, winstuitkering en vakantietoeslag. Daarnaast ben je als werkgever verplicht om je aan het minimum loon te houden. Benieuwd hoe hoog het minimum loon in 2022 is, klik dan op de link.
  • Indirecte loonkosten: Onder de indirecte loonkosten vallen de secundaire arbeidsvoorwaarden die je opstelt maar ook pensioenopbouw, reiskoten en andere onkosten.
  • Premies en bijdragen: Er zijn verschillende soorten premies die je moet afdragen. Denk hierbij aan loonbelasting, premie volksverzekering en premies werknemersverzekeringen.
Loonkosten berekenen

Loonkosten berekenen doormiddel van omrekenfactor

De meeste backoffice partijen berekenen de loonkosten doormiddel van een omrekenfactor. Middels een omrekenfactor krijg je een totaal overzicht van de loonkosten. Om je te laten zien hoe dit wordt berekend hebben we een rekenvoorbeeld gemaakt.

Omrekenfactor rekenvoorbeeld

Neem als voorbeeld dat je 5 medewerkers in dienst neemt die een gemiddeld uurloon van €12,31 hebben. Ga er dan vanuit dat de meeste backoffice partijen een omrekenfactor hanteren van 1.69.

De gemiddelde loonkosten van deze medewerkers bereken je dus als volgt:
€12,31 x 1.69 = €20,80. Als deze medewerkers allemaal een werkweek van 40 uur hebben zijn de totale loonkosten voor deze medewerkers €4160 per week. Dit komt uit op €16640 per maand.

In de omrekenfactor die backoffice partijen zoals easyworx hanteren zitten alle mogelijke kosten. De payrollfactor wordt hoger naar mate je minder risico wil als ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan ziektedekking. Wanneer je hier geen risico voor wil lopen zal de omrekenfactor hoger worden omdat de backoffice partij de medewerker moet doorbetalen wanneer deze langdurig ziek is.

Persoonlijk advies omtrent jouw situatie?

Ben je benieuwd hoe hoog de omrekenfactor voor jouw situatie eruit gaat zien? Loonkosten berekenen kan lastig zijn maar wij zijn er al meer dan 20 jaar in gespecialiseerd en willen graag helpen. Neem contact op met een van onze experts.

Meer weten? Neem contact met ons op

  • direct contact

Onze experts staan altijd klaar om het beste advies te geven.
Aarzel niet om contact op te nemen, wij helpen je graag!

portret Stijn

Stijn Biegel

+31 (0) 6 825 381 96

s.biegel@easyworx.nl

portret Lars

Lars Bultman

+31 (0) 6 248 967 07

l.bultman@easyworx.nl