Sollicitant spreekt: salaris moet duidelijk in vacaturetekst

Gepubliceerd door Thieu Boks op

Man in gestreept shirt die recht in de camera kijkt staande foto
Man in gestreept shirt die recht in de camera kijkt



Sollicitant spreekt: salaris moet duidelijk in vacaturetekst

Salaris in vacatureteksten wordt niet duidelijk genoeg genoemd, dat blijkt uit onderzoek van de NBBU. En dat is best gek. In de huidige arbeidsmarkt staan de meeste organisaties te springen om personeel. Potentiële medewerkers hebben het voor het uitkiezen. En laten die het nou net fijn vinden als er in een vacature een duidelijke salarisindicatie wordt gegeven.

Minder sollicitanten bij niet noemen salaris

Solliciteren als het salaris niet concreet in de vacaturetekst wordt benoemd? Dat gebeurd steeds minder. 80% van potentiële sollicitanten geven aan dat de kans kleiner is dat ze solliciteren op een functieprofiel zonder duidelijke salarisindicatie. 22% van de ondervraagden laat zelfs weten helemaal niet te solliciteren zonder concreet benoemd salaris. En niet alleen het aantal sollicitanten loopt terug bij het niet noemen van salaris, ook het bedrijfsimago leidt hieronder. Zonder transparantie over het salaris wordt een organisatie sneller als onbetrouwbaar of misleidend gezien. Niet een beeld dat je graag wil creëren.

Marktconform niet genoeg

Het NBBU heeft 250 vacatureteksten bestudeerd van de grootste arbeidsmarktintermediairs.  Hieruit blijkt dat er nog veel ruimte is voor uitzendbureaus om beter aan te sluiten op de wensen van de kandidaten.  Zo wil een kandidaat bijvoorbeeld een concreet bedrag of uurtarief zien. De term ‘marktconform salaris’ voldoet niet aan de vraag van een kandidaat om een concreet salaris in de vacaturetekst. Het gevolg hiervan is dat je risico loopt dat je de kandidaat kwijtraakt.

De belangrijkste inhaalslag

De belangrijkste tip die vanuit het onderzoek naar voren komt: denk vanuit de kandidaat. Nog te vaak wordt een vacaturetekst ingestoken vanuit de wensen van de organisatie. Intermediairs kunnen hier een inhaalslag te maken door eerst punten op papier te zetten die de kandidaat wil weten, en de vacature eerst met die informatie invullen. Salaris speelt hier een grote rol in. Een ‘goed salaris’ is voor meer dan de helft van de Nederlandse beroepsbevolking  één van de hoofdredenen om voor een werkgever te kiezen. Daarnaast zien kandidaten ook graag nog andere elementen duidelijk in de vacaturetekst benoemd. Denk hierbij aan:

  • Contractduur
  • Scholing en ontwikkeling
  • Reiskostenvergoeding
  • Vakantie- en verlofdagen

Nog veel voordeel te behalen

Door meer in te spelen op wat de kandidaat graag wil terugzien in de vacaturetekst is er ook voor recruiters en organisaties veel voordeel te behalen. Door niet alleen het salaris duidelijk te benoemen maar ook de andere hierboven staande onderdelen kan er veel tijd bespaart worden. Het wordt voor de kandidaat namelijk veel sneller duidelijk of de vacature wel of niet bij hem past. Zo voorkom je dat iemand pas halverwege of aan het einde van het sollicitatieproces achter specificaties komt die voor hem/haar een dealbreaker blijken te zijn.

Ook blijkt dat middelen om door te blijven leren en te ontwikkelen voor kandidaten erg belangrijk zijn. Als de werkgever dit wel aanbiedt maar dit niet in de vacaturetekst wordt vermeld kan het zijn dat je kandidaten misloopt die anders wel gesolliciteerd zouden hebben.

Blonde man met bril leunt op zijn fiets klaar voor sollicitatie na lezen van vacaturetekst

Tips van Easyworx

Wij delen graag onze kennis van de markt. Zodat niet alleen wij maar ook jij optimaal kan blijven werken. Gebruik maken van onze kennis? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Liever eens babbelen met onze specialisten? Aarzel dan niet om contact op te nemen.