Zzp-er wil niet meer terug naar loondienst

Gepubliceerd door Thieu Boks op

Blonde vrouwelijke zzp-er die met haar armen over elkaar glimlachend naar de camera kijkt staande foto
Blonde vrouwelijke zzp-er die met haar armen over elkaar glimlachend naar de camera kijkt


Zzp-er wil niet meer terug naar loondienst

Afgelopen jaren hebben we een toename gezien in het aantal zzp-ers. Waar enige tegenslag zeker ervaren werd tijdens de corona periode zien we nu een opleving in de arbeidsmarkt. Dat zzp-ers veel voordelen zien blijkt, nog nooit wilden zo weinig zzp-ers terug in loondienst.

Toename in aantal zzp-ers

Intelligence Group is gespecialiseerd in tech en data. Zij hebben een analyse uitgevoerd onder 1100 zzp-ers per jaar sinds 2015. En de cijfers zijn duidelijk. Het aantal zzp-ers dat nog terug wil keren in loondienst is van 18% in 2015 gedaald naar 10% in 2022. 55% van de ondervraagden geeft daarbij zelfs expliciet aan niet terug te willen keren in loondienst. Ongeveer een derde van de doelgroep blijft van 2015 tot 2022 vrij stabiel in hun antwoord misschien terug te willen keren.

Heel vreemd is dit ook niet. Gen Z is in opkomst, deze generatie is erg gefocust op ondernemen en zelf kunnen bepalen. Elementen als flexibiliteit en eigen beslissingen kunnen nemen zijn nou eenmaal makkelijker als zzp-er. Theoretisch opgeleiden zijn hierbij nog iets meer geneigd naar werken in loondienst. Praktisch opgeleiden juist niet, maar 10% van praktisch opgeleide zzp-ers geeft aan (weer) te willen werken in loondienst.

Voordelige arbeidsmarkt

De huidige krappe arbeidsmarkt staat momenteel in het voordeel van de werknemer. Mocht een zzp-er de wens hebben op weer aan de slag te gaan bij een organisatie op basis van loondienst heeft hij/zij daar nu alle kans voor. En dat is al een tijdje zo, dat het aantal zzp-ers dan ook niet is afgenomen laat ook zien dat de huidige zzp-ers de wens naar werken in loondienst niet (meer) hebben.

Invloed nieuwe zzp-wetgeving

Zzp-ers zijn er om te blijven dus. Toch heeft het kabinet een voorstel op de planning staan waardoor zzp-ers misschien er weer meer voor open gaan staan om terug te keren naar een baan in loondienst. De zzp-wetgeving gaat namelijk worden aangepast. Het kabinet werkt momenteel aan een voorstel waarvan het concept-wetvoorstel na de zomer 2023 klaar moet zijn en begin 2024 aan de Tweede Kamer wordt voorgelegd. Een uitgangspunt van deze nieuwe wetgeving is dat organisatorisch ingebed werk niet langer door een zzp-er uitgevoerd mag worden. Een grote invloed voor de toekomst van zzp-ers.

Twee zzp-ers in gesprek over nieuwe wetgeving

Wat organisatorisch ingebed werk dan precies inhoudt? Dat is nog niet helemaal duidelijk. Momenteel wordt dit uitgelegd als werk dat anderen in loondienst ook doen. Bijvoorbeeld bij opdrachtgevers op locatie werken en meedraaien in diensten. Er wordt gedacht aan werk in de zorg, IT, de bouw, interim-management en journalistiek. Dit is een grote verscheidenheid aan banen die naar verluid straks dus niet meer door zzp-ers gedaan mogen worden onder de nieuwe wetgeving. Hou wel in gedachten dat dit nu nog heel algemeen op papier staat en niet definitief is. De definitie van ingebed werk zal nog een stuk specifieker moeten worden gedefinieerd voordat het wetsvoorstel kan worden doorgezet en aangenomen. Er kan dus nog een hoop aan gaan veranderen.

Easyworx houdt je geïnformeerd

Bij Easyworx verdiepen we ons constant in onze markt. Op zoek naar een partner die jou niet alleen alles uit handen neemt maar die ook altijd goed geïnformeerd is over alle ontwikkelingen? Aarzel niet langer en neem vandaag nog contact op! Onze experts kijken graag met je naar de mogelijkheden.