Buitenlandse medewerkers inzetten versnelt de groei van je bedrijf

Published by admin on

Buitenlandse medewerkers inzetten versnelt de groei van je bedrijf

De krappe arbeidsmarkt: we komen er tegenwoordig niet meer onderuit. Je wilt graag je bedrijf laten groeien, maar door personeelstekort weerhoudt de aanwas. Waar haal je toch al die mensen vandaan? Als bedrijf zal je dan je blik moeten verbreden. Het kan daarom een goed idee zijn om buitenlandse medewerkers in te zetten. Lees hier in deze blog meer over.

De krapte in de arbeidsmarkt

Tegenwoordig zie je dat veel bedrijven vacatures hebben die ze maar niet kunnen vullen. Het werven van passend personeel blijkt een hele uitdaging. Dit komt natuurlijk doordat vanaf begin 2021, na de coronaperiode, de arbeidsmarkt herstelde waardoor de vacatures toenamen en veel werkzoekenden weer een baan vonden. Door deze reconstructie behaalde het spanningsniveau van de arbeidsmarkt halfweg 2021 al een recordhoogte.

Nu in 2022 is het spanningsniveau nóg hoger. Het aantal vacatures is in een jaar tijd zelfs met 80 procent toegenomen. Toch is hier een oplossing voor: het inzetten van buitenlandse medewerkers. Je kan hier als bedrijf zelfs kosten mee besparen. In sommige landen, zoals Australië, zijn verplichte werkgeversbijdragen en loonbelastingen namelijk een stuk lager.

Waar moet ik rekening mee houden?

Het inzetten van buitenlandse medewerkers kan er dus voor zorgen dat het de groei van je bedrijf bevorderd. Toch zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voordat je dit gaat doen. Er zit namelijk een verschil tussen het inhuren van medewerkers binnen- of buiten de EER (Europees Economische Ruimte).

1. Inhuren binnen de EER

Omdat sinds 1992 de Europese Unie vrij verkeer van goederen, personen, diensten en kapitaal kent, is het aardig makkelijk om medewerkers uit de EER landen te werven. Je hebt hier namelijk geen werkvergunning voor nodig wat het inzetten van buitenlandse medewerkers eenvoudiger maakt.

2. Inhuren buiten de EER

Je mag als bedrijf niet zomaar buitenlandse medewerkers inzetten door deze buiten de EER werven. Je moet namelijk eerst minimaal vijf weken binnen de EER op zoek gaan naar medewerkers voordat dit is toegestaan, tenzij je een erkend referent bent. Ook moet je rekening houden met strengere regels omdat er geen sprake meer is van vrij verkeer zoals binnen de EER. Bovendien hebben medewerkers buiten de EER een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) nodig om in Nederland aan de slag te kunnen gaan.

3. Erkend referent

Voor het inzetten van buitenlandse medewerkers kan je een erkenning als referent aanvragen. Een erkend referent zijn betekent dat je bedrijf belang heeft bij de komst van een vreemdeling. Bij het inzetten van buitenlandse medewerkers zijn er de volgende verblijfsdoelen:

  • Reguliere arbeid in loondienst
  • Leren werken
  • Seizoensarbeid

Bij deze verblijfsdoelen is een erkenning als referent niet verplicht, maar wel mogelijk.

4. Diplomawaarde

Heeft de functie waarvoor je iemand zoekt bepaalde eisen aan behaalde diploma’s? Hou er dan bij het inzetten van buitenlandse medewerkers rekening mee dat een buitenlands diploma niet altijd dezelfde waarde heeft als een Nederlands diploma. Om erachter te komen of een buitenlands diploma ook van voldoende niveau is voor de functie kan je een diploma laten herwaarderen. Meer informatie over buitenlandse diploma’s en hoe deze te laten herwaarderen is te vinden bij Nuffic.

Hulp nodig? Easyworx staat voor je klaar!

Naast deze punten zijn er nog een aantal overige zaken waar je als bedrijf rekening mee moet houden als je buitenlandse medewerkers wilt inzetten. Easyworx helpt je hier graag bij. Onze experts staan voor je klaar!