Langer ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof vanaf 2022 in het kort

De regeling rond het ouderschapsverlof vanaf augustus 2022 uitgebreid met negen weken die deels worden doorbetaald. De verlofweken moeten wel worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. Dit heeft het kabinet besloten. In Nederland gaat de wet betaald ouderschapsverlof in op 2 augustus 2022.

Opsomming

Hoe werkt het langer ouderschapsverlof?

  • Ouders krijgen negen weken lang betaald ouderschapsverlof. Tijdens het betaalde ouderschapsverlof ontvangen de ouders een uitkering van het UWV. De uitkering is 50% van het dagloon.
  • De werknemer moet in het eerste levensjaar van het kind de negen weken verlof opnemen om een uitkering te mogen ontvangen.
  • Na de negen weken betaald verlof mag je medewerker nog maximaal 17 weken onbetaald verlof opnemen. Dit hoeft niet aansluitend, deze weken mogen ook nog later opgenomen worden. Dit moet wel gebeuren voor het kind acht jaar is.
  • Als werknemer ben je dus niet verplicht zelf het loon door te betalen tijdens het ouderschapsverlof. Als werkgever heb je wel de mogelijkheid om zelf het loon aan te vullen tot 100%. Het kan overigens wel voorkomen dat er in de cao van uw branche andere regels staan.

Hoe werkt het verlof bij een adoptie?

Bij het adopteren van een kind kunnen werknemers ook betaald verlof krijgen. Dit gaat om negen weken tijdens het eerste jaar van de adoptie. Echter geldt dit alleen als het geadopteerde kind jonger is dan 8 jaar.

Ouderschapsverlof aanvragen

De aanvraag van de uitkering voor ouderschapsverlof loopt via jou als werkgever en kan pas na de opname van het ouderschapsverlof gedaan worden. Vanaf augustus 2022 kan je (waarschijnlijk) op de website van het UWV een digitaal formulier invullen.  

Easyworx is jouw kennispartner. Met onze slimme HR-tech oplossingen helpen wij bedrijven om de werving, selectie en inzet van (flexibel) personeel optimaal te organiseren.
Hoe kunnen we jou helpen?