Personeelskosten: wat kost personeel voor jou?

Published by admin on

Personeelskosten: hier moet je rekening mee houden

Goed personeel vormt de basis van jouw onderneming. Behalve dat goed personeel je veel oplevert zitten hier natuurlijk ook kosten aan verbonden. Naast het brutosalaris zijn er andere kosten waar je rekening mee moet houden. Welke personeelskosten komen hier nog meer bij kijken?

Werkgeverslasten

Als werkgever heb je naast het brutoloon van je personeel ook werkgeverslasten. Er zijn twee soorten werkgeverslasten. Je hebt vaste werkgeverslasten die verplicht zijn en je hebt aanvullende werkgeverslasten. Al deze kosten samen heten ook wel personeelskosten.

Vaste werkgeverslasten zijn:

 • Vakantiegeld (minimaal 8% van het loon)
 • Loonheffingen zoals: loonbelasting, premie volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet

Aanvullende werkgeverslasten zijn:

 • Pensioenregeling 
 • Reis- en verblijfkosten
 • Secundaire arbeidvoorwaarden zoals: een dertiende maand, een leaseauto en een telefoon van de zaak
 • Kosten van eventuele personeelsverzekeringen, zoals een ziekteverzuimverzekering 

Werkgeverslasten berekenen

Je kan de werkgeverslasten berekenen door alle kosten die je hebt voor je personeel te achterhalen en bij elkaar op te tellen. Ga na welke afspraken er in de cao staan, wat er in de arbeidscontracten is vastgelegd en wat het personeelsbeleid is. Gebruik alle gegevens uit je loonadministratie en/of boekhoudsoftware.

Je kunt natuurlijk niet uitgaan van dezelfde kosten voor iedere werknemer. Iedere werknemer is anders. Zo speelt leeftijd en werkervaring een rol, werkt niet iedereen fulltime en heeft niet iedereen hetzelfde soort arbeidscontract.

Waar je ook rekening mee moet houden wanneer je de werkgeverslasten berekend, zijn de overige personeelskosten.

Denk bijvoorbeeld aan extra kosten waar je als werkgever zelf voor kan kiezen, zoals om- en bijscholing, geschenken (zoals kerstpakketten), kosten voor (thuiswerk)plekken en andere kosten die nodig zijn om jouw personeel goed te laten functioneren of te ondersteunen.

Tip: Houd ook rekening met de nieuwste wetten en richtlijnen die invloed kunnen hebben op de personeelskosten. Kijk bijvoorbeeld bij de loonmutaties per branche. Wij als easyworx houden dit nauwlettend in de gaten. Kijk nu naar de laatste wijzigingen.

Handige tool:

Werkgeverslasten berekenen

Als je een simpele rekentool wilt gebruiken om de werkgeverslasten te berekenen kan dat op: Werkgeverslasten berekenen.

Aan het berekenen van de werkgeverslasten zitten veel haken en ogen. Je kunt de werkgeverslasten ook laten berekenen door je eigen boekhouder of accountant. Heb je die niet? Schakel dan een externe partij in die een complete berekening voor je maakt.

Salarisadministratie

De salarisadministratie is ook een belangrijk onderdeel. Twee grote onderdelen hiervan zijn bruto / netto berekenen en verloning voor jouw personeel.

Bruto/netto loon berekenen

Het bruto/netto loon is een belangrijk onderdeel van je salarisadministratie. Op het loonstrookje van je personeel moet je bruto- en nettoloon en de onderdelen ervan vermelden. Ook moet het terug te vinden zijn in de jaaropgave.

Het bedrag wat overblijft van het brutoloon als je de loonheffing en aanvullende bedragen aftrekt heet het nettoloon.

Verloning

Vanuit de wet- en regelgeving heb je als werkgever een aantal verplichtingen. Bijvoorbeeld het doen van loonaangifte bij de Belastingdienst en het bewaren van belangrijke documenten. Verloning is dus meer dan alleen het overmaken van salaris naar jouw personeel. Er zijn veel zaken waar je aan kan denken. Verzekeringen, pensioenpremies, reserveringen enzovoort.

Verloning kan je zelf doen of uitbesteden aan een backoffice partner.

Verloning zelf doen:

Als je de verloning zelf wilt gaan doen, kan je het beste een salarisadministrateur aannemen die binnen jouw bedrijf alles regelt. Deze werknemer kan dan ook dienen als aanspreekpunt voor jouw personeel als zij bepaalde vragen hebben over de verloning.

Verloning uitbesteden:

Als je verloning wilt uitbesteden moet je op zoek naar een externe partij. Als uitzendbureau kan je bijvoorbeeld terecht bij een backoffice partij. Een backoffice partij regelt zaken zoals verloning, facturatie, certificeringen, ziekteverzuim enzovoort.

 • Urenverwerking
 • Personeelsadministratie
 • Salarisverwerking en facturaties
 • Contractbeheer
 • Debiteurenbeheer en risicomanagement
 • Voorfinanciering
 • Informeren over CAO en pensioen
 • Begeleiding bij ziekte en arbeidsongeschiktheid
 • Facilitering bij scholing en ontwikkeling
 • Website en contact bijhouden

De verwerking van deze administratieve en financiële processen kunnen uiteraard per sector, bedrijf of organisatie verschillen maar dit lijstje geeft een duidelijk beeld van de werkzaamheden die je tegenkomt binnen de achterzijde van de organisatie. De uitzendbranche blijft daarbij een snelgroeiende sector dus zullen er de komende tijd genoeg nieuwe werkzaamheden aan dit lijstje worden toegevoegd!

Gouden tip!

Besteed jouw backoffice uit

Wil jij als ondernemer in de uitzendbranche meer weten over jouw personeelskosten en wil je jouw backoffice uitbesteden?

Veel ondernemers denken dat aan het uitbesteden van je backoffice een groot prijskaartje hangt. Dit is echter in de meeste gevallen niet de realiteit. Wanneer je namelijk alles zelf moet doen raak je kostbare tijd kwijt om te doen waar jouw onderneming voor staat. Dit kost dan niet alleen tijd, maar ook direct geld.

Je backoffice uitbesteden bespaart je een hoop zorgen en geregel.

Meer weten?

Wil je meer weten hoe je ons als backoffice partij kan inschakelen? Onze experts van easyworx staan altijd voor je klaar. Als backoffice partner beschikken wij over alle kennis en het laatste nieuws over wet- en regelgeving en kan jij met een gerust hart ondernemen.